Pored mnogih kulturno-istorijskih znamenitosti i prirodnih resursa koji krase Opštinu Kolašin, jedna od najvećih turističkih atrakcija ove opštine u zimskim mjesecima jesu ski centri. Ono što daje posebnu čar ovoj priči jeste činjenica da Kolašin, uporedo s preostalim ski centrima koji se grade na planini Bjelasici, postaje najrazvijeniji zimski turistički centar u širem regionu.

Kolašin u ponudi trenutno ima dva odvojena ski centra: Kolašin 1600 i Kolašin 1450.

Ski centar Kolašin 1600 prvi je otvoreni u nizu novih planinskih centara na planini Bjelasici. Zvanično je počeo s radom 16.2.2019. godine i proces njegove izgradnje i proširenja i dalje je u toku. Gradi se u skladu s najvišim međunarodnim standardima. Udaljen je 85 kilometara od Glavnog grada Podgorice, 12 kilometara od grada Kolašina, odnosno 2,3 kilometra od ski centra Kolašin 1450. Skijaške staze ski centra Kolašin 1600 otvorio je najpoznatiji bivši jugoslovenski skijaš i jedan od najboljih svjetskih specijalista u slalomu i veleslalomu osamdesetih – Bojan Križaj.

O ski centru

Ski centar je dobio naziv zbog nadmorske visine polazne tačke šestosjedne žičare i lokacije na kojoj je smještena bazna stanica sa pratećim sadržajem. Na prvom spratu bazne stanice nalazi se restoran Troglava 4*, koji je izgrađen u duhu modernog planinskog ambijenta kapaciteta 400 mjesta. Kuhinja restorana je bazirana na tradicionalnim crnogorskim jelima pripremljenim na autentičan način bjelasičkih krajeva. Svjež planinski vazduh uz kuvano domaće vino i domaće lokalne proizvode nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U prizemlju objekta bazne stanice nalazi se i kafe bar, gdje se gosti mogu poslužiti kako toplim i hladnim, tako i alkoholnim i bezalkoholnim pićima. Kafe bar opslužuje kompletnu donju terasu bazne stanice na kojoj se često organizuju koncerti i drugi kulturno-zabavni programi.

Na 100 metara od restorana smještena je polazna tačka šestosjedne žičare K8, čija se izlazna tačka nalazi na nadmorskoj visini od 2.035 metara. Žičara je opremljena grijačima, zvučnicima i wi-fi signalom. Uz žičaru je izgrađeno oko 10,5 kilometara skijaških staza svih kategorizacija. Kolašin 1600 ima konfiguraciju terena u koji se zaljubljuju i najveći ljubitelji skijanja i bordinga, jer se između staza nalaze sniježni pokrivači koji pružaju mogućnost i za bezbijedni free ride. Kolašin 1600 je u fazi daljeg širenja, i uskoro centar dobija i novu žičaru K7, kojom će se povezati sa ski centrom Kolašin 1450. Uz ovu žičaru u završnoj fazi izgradnje je dodatnih 9 staza ukupne dužine 10,5 kilometara. U sezoni 2021/22 ova dva ski centra biće objedinjena i raspolagaće sa cca 45 km skijaških staza, čime će Kolašin postati jedan od najvećih ski centara u regionu.

U ponudi ski centra Kolašin 1600 nalazi se i ski škola. Ono što je veoma bitno za sve početnike jeste to da prilikom procesa učenja skijanja ili bordinga usvoje pravilne tehnike ovih disciplina. Iskusni instruktori uvešće sve početnike u svijet skijanja i bordinga na taj način da ova sportska disciplina postane sastavni dio njihovih života. Polazeći od prethodno navedenog, ski centar Kolašin 1600 u svoju ponudu uvrstio je ski školu, kao i pokretnu traku za početnike. U okviru bazne stanice ski centra Kolašin 1600 nalazi se i ski rental, koji je opremljen kompletnom opremom za skijanje i bording. Zaposleni će brzo i efikasno uslužiti sve posjetioce ski centra kojima je oprema potrebna. Ukoliko su gostima neophode dodatne konsultacije vezane za izbor opreme, mogu se dodatno obratiti osoblju ski rentala, koji će ih saslušati i ljubazno im uputiti sve korisne savjete.

Ski centar Kolašin 1600 živi i ljeti. Posebnu čar ovom ski centru daje njegova ljetnja ponuda. Pored panoramske vožnje žičarom koja goste dovodi do vrha Troglava, odakle se pruža veličanstven pogled na okolne planine, Kolašin 1600 nudi i potpuni užitak najmlađim posjetiocima u dječijoj igraonici. Uz ovu ponudu su nezaobilazne i avanturističke ture poput jeep safarija, vožnje kvadovima, mauntinbajkinga, planinarenja…

U blizini ski centra Kolašin 1600, na lokaciji budućeg baznog naselja u planu je izgradnja deset objekata hotelskog i apartmanskog tipa. Izgradnja dva hotela već je počela. Na lokaciji ski centra Kolašin 1450 u procesu izgradnje su četiri hotela. Prema Prostornom planu posebne namjene za Bjelasicu i Komove, u ovom baznom naselju predviđena je izgradnja još šest objekata hotelskog i apartmanskog tipa. Poseban značaj ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450 doprinijeće i izgradnja auto-puta Bar–Boljari, odnosno prioritetne dionice Podgorica–Mateševo, koja će biti puštena u funkciju uskoro, a kojom će se do ski centra na Bjelasici stizati za pola sata od Podgorice, odnosno 45 minuta od aerodroma u Podgorici.

Restoran Troglava

Restoran “Troglava” 4* nalazi se u okviru bazne stanice ski centra Kolašin 1600.

Izgrađen je u duhu modernog planinskog ambijenta kapaciteta 400 mjesta. Kuhinja restorana je bazirana na tradicionalnim crnogorskim jelima pripremljenim na autentičan način bjelasičkih krajeva. Svjež planinski vazduh uz kuvano domaće vino i domaće lokalne proizvode nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U prizemlju objekta na kome je smješten restoran nalazi se i kafe bar, gdje se gosti mogu poslužiti kako toplim i hladnim, tako i alkoholnim i bezalkoholnim pićima. Kafe bar opslužuje kompletnu donju terasu bazne stanice na kojoj se često organizuju koncerti i drugi kulturno-zabavni programi.