O centru

“TC Durmitor” je državno privredno društvo čiji je osnivač i vlasnik kapitala državni Investiciono razvojni fond Crne Gore. U toku je postupak restruktuiranja DOO “Skijališta Crne Gore” u cilju unosa kapitala “TC Durmitor” u DOO “Skijališta Crne Gore” i spajanje ta dva privredna društva.

“TC Durmitor” je vlasnik skijališta “Savin kuk” na Durmitoru, koje je jedno od dva najveća skijališta na području Crne Gore. Ovo skijalište se nalazi u zoni nacionalnog parka “Durmitor” što mu daje posebnu draž i atraktivnost. Nacionalni park “Durmitor” je površine 39.000 hektara, a 1952. godine je proglašen nacionalnim parkom. Posebnu ljepotu mu daje 18 ledničkih jezera, nazvanih “Gorske oči”, koja se nalaze na nadmorskoj visini iznad 1.500 metara. Savin kuk je najpopularniji i najposjećeniji vrh nacionalnog parka “Durmitor” do čije se istočne padine dolazi žičarom.

Žičare skijališta su stavljene u funkciju kako zimskog turizma za potrebe skijanja, tako i ljetnjeg turizma u cilju panoramskog razgledanja planine, najvisočijih vrhova Durmitora, durmitorskih jezera i kanjona rijeke Tare. Opšte je poznato da je rijeka Tara zajedno sa svojim slivom zbog izuzetnih ljepota i značaja 1977. godine stavljena pod zaštitu Unesco-a, dok nacionalni park “Durmitor” uživa istu zaštitu od 1980. godine.

Skijalište “Savin kuk”, odnosno njegovo podnožje se nalazi na udaljenosti od 6 kilometara od grada Žabljak, jednog od najznačajnijih turističkih centara u zemlji i inostranstvu, a sam grad Žabljak je jedino urbano naselje na Balkanu koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.450 metara.

Sportsko – turistički kompleks “Savin kuk” na Durmitoru raspolaže sa dvije dvosjed žičare i tri ski-lifta, od kojih je jedan opremljen reflektorima za noćno skijanje, kao i jednim dječijim ski liftom. Ova infrastruktura opslužuje cca 5 kilometara skijaških staza na kojima pri prosečnoj brzini kretanja žičara za jedan sat istovremeno može biti oko 3.000 skijaša. U toku zimskih turističkih sezona u funkciji su dvije žičare, donja žičara dvosjed (Savin kuk I) koja vodi u pravcu vrha Savinog kuka i izlazi na nadmorsku visinu od 1.907 metara nadmorske visine i gornja žičara dvosjed (Savin kuk II) čija najviša kota doseže nadmorsku visinu od 2.213 metara nadmorske visine. Takođe, u funkciji su tri ski lifta tipa sidro i tanjir, kao i jedan dječiji ski lift. U skladu sa Zakonom o skijalištima izvršena je kategorizacija i obilježavanje staza na skijalištu Savin kuk, shodno čemu skijalište posjeduje plave staze, crvenu stazu, crnu stazu i dječiju – baby stazu. Skijašima su bile na raspolaganju tri plave staze, i to: Snowboard dužine 650 metara, Derneci dužine 1.100 metara i Panalj dužine 900 metara, jedna crvena staza – Korito dužine 1.200 metara i jedna crna staza – Vukova staza, dužine 800 metara, kao i dječija – baby staza dužine 150 metara. U saradnji sa nacionalnim parkom „Durmitor“ u toku sezone u funkciji je bila i staza namijenjena za hodanje na krpljama, dužine 6,5 kilometara koja povezuje skijalište „Savin kuk“ i „Crno jezero“, a na skijalištu je bilo moguće koristiti usluge ski servisa, ski škole, i drugih pratećih ugostiteljskih sadržaja. Ugostiteljske usluge, kako u toku ljeta, tako i zime, pružaju se u dva restorana, restoranu “Montana” i “Durmitorsko sijelo” (nacionalni restoran, 4*) i kafe baru “Kulina” koji posluju u sastavu Turističkog centra Durmitor. Tokom ljetnje sezone popularna je panoramska vožnja žičarama koja se sastoji od dvije dvosjedne žičare dužine 1.550 metara (prva žičara) i 700 metara (druga žičara), koje povezuju podnožje i sami vrh Savinog kuka, pri čemu posjetioci silaze nadomak izvorišta Savina voda. Izvorište Savina voda predstavlja jednu posebnu turističku atrakciju za sve turiste obzirom da se taj izvor nalazi na nadmorskoj visini od 2.212 metara i nikada ne presušuje, a voda sa tog izvora se prema legendi smatra ljekovitom. Od izvora Savina voda, desetominutnim planinarskim hodom posjetioci izlaze na vrh Savin kuk, na nadmorskoj visinini od 2.313 metara. Na toj lokaciji posjetioci mogu uz pomoć dva teleskopa za panoramsko razgledanje da uživaju u svim prirodnim ljepotama nacionalnog parka “Durmitor”.

Avanturistički park

Od dodatnih sadržaja “TC Durmitor”, u podnožju skijališta “Savin kuk” nudi avanturistički park koji se prostire na površini od 3.800 metara kvadratnih. Park je izgrađen na vještačkim stablima, od impregniranog drveta, a sastoji se od četiri avanturističko - alpinističke staze koje su ispunjene brojnim preprekama i sadržajima. Pored staze za obuku polaznika, izgrađene su još tri staze (žuta, plava i crvena) dužine 100 – 130 metara. Cijene usluga parka iznose 5,00 € za djecu uzrasta do 8 godina, odnosno 7,00 € za stariju djecu i odrasle. Takođe, u ponudi je u toku ljetnje sezone besplatan parking za 200 vozila i igralište za djecu koje čine: dvije kule penjalice, tri tobogana, kućica za igru, 6 ljuljaški, pješčanik, greda za ravnotežu, trampolina i 4 dječija auta.

Restorani

U okviru skijališta “Savin kuk nalaze se i restoran “Durmitorsko sijelo”, restoran “Montana” kao i caffe bar “Kulina”. Restorani “Durmitorsko sijelo” i “Montana” i caffe bar “Kulina” smješteni su u samom podnožiju skijališta “Savin kuk”.

Restoran "Durmitorsko sjelo"

Restoran “Durmitorsko sijelo” izgrađen je u autentičnom ambijentu uz jedinstven pogled na planinu. Kapaciteta je 220 mjesta od kojih se 160 mjesta nalazi u unutrašnjem dijelu restorana dok se preostalih 60 mjesta nalazi na terasi. Restoran nudi bogat izbor tradicionalnih durmitorskih specijaliteta prpremljenih na autentičan način durmitorske kuhinje. Restoran “Durmitorsko sijelo” 4* je dobitnik crnogorske prestižne nagrade Montenegro Wild Beauty za 2016. godinu.

Restoran "Montana"

Restoran “Montana” 3* je kapaciteta 160 mjesta od kojih je 60 mjesta unutar restorana i 100 mjesta na terasi.

Caffe bar "Kulina"

U neposrednoj blizini restorana nalazi se i caffe bar “Kulina” u kom posjetioci ski centra mogu da degustiraju alkoholne i bezalkoholne napitke. “Kulina” je kapaciteta 170 mjesta od kojih je 70 mjesta unutra i 100 mjesta na terasi.

Aktuelno

Dogradnja ski centra Durmitor koja se odnosi na sljedeće:
  • • Izgradnja nove šestosjedne isklopive žičare otvorenog tipa "Savin kuk" i novih 4,5 kilometara ski staza uz žičaru – zaključen ugovor;
  • • Izgradnja 1,5 kilometara novih ski staza – zaključen ugovor;
  • • Izgradnja sistema za vještačko osnježavanje staza – priprema tenderske dokumentacije u toku;
  • • izgradnja akumulacionog jezera– radovi u toku;
  • • Izgradnja dodatne elektroenergetske i druge infrastrukturne mreže – tenderska procedura u pripremi;
  • • Izgradnja sistema bob na šinama – tenderska procedura u pripremi;
  • • Izrada Glavnog projekta za 21,5 kilometara ski staza – završen projekat;
  • • Izgradjen pristupni put 1,5 kilometara i parking za 200 vozila.
Pregled Kapitalnog Budžeta i dužina trajanja investicije:
Procijenjena ukupna vrijednost iznosi cca 27.000.000 €.

Od navedenih aktuelnih projekata do kraja 2019. godine očekujemo stavljanje u funkciju nove šestosjedne žičare i dodatnih 5,5 kilometara skijaških staza, pri čemu će ski centar imati oko 11 kilometara skijaških staza, jednu novu šestosjednu žičaru, dvije dvosjedne žičare i 4 ski lifta. Druga faza investicije odnosi se na zamjenu postojeće infrastrukture novom u skladu sa najvisočijim medjunarodnim standardima. Period realizacije - do i zaključno sa 2021. godinom.

Bazno područje "Durmitor"
Bazno područje Durmitor