Služba spasavanja: +382 67 00 1600

O nama

“Skijališta Crne Gore” je kompanija osnovana za upravljanje skijalištima: Kolašin 1600, koje je već izgrađeno, ski centrima Cmiljača, Žarski čija je izgradnja u toku, a zatim i ski centrima koji će se tek graditi: Torine, Jelovica, planinskim centrom Komovi i Eko-avanturističkim parkom Komovi. Generalni koncept razvoja Skijališta Crne Gore ogleda se u valorizaciji postojećih aktivnih ski centara i izgradnji novih ski centara na području Bjelasice i Komova.
Prostornim planom posebne namjene za Bjelasicu i Komove planirana je izgradnja baznih naselja u podnožju ski centara. Prema planu su predviđena ukupno 224 kilometra ski staza na Bjelasici koje će biti pokrivene sa 52 lifta/žičare, a na kojima je planirano da budu izgrađena 53 hotela, 23 pansionska hotela apartmanskog tipa (kondo hoteli, apartmani i sl.), jedan hostel i jedan planinarski dom. Formiranje “Skijališta Crne Gore” ključna je pretpostavka za pokretanje i uspješno upravljanje lokalitetima na kojima su u prethodnom periodu uložena značajna sredstva u infrastrukturne objekte.

Ljeto na Bjelasici

Crna Gora, jedina zemlja na svijetu koja u svom nazivu ima riječ „planina“ opravdano nosi ovo ime, budući da se više od 60% njene teritorije nalazi na nadmorskoj visini iznad 1000m. Jedna od najljepših crnogorskih planina je Bjelasica, koja je u svom podnožju okružena gradovima: Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane. U tom čarobnom ambijentu Skijališta Crne Gore na najljepši način valorizuju potencijale netaknute prirode, parkova, planinskih vrhova, rijeka, jezera…
Ski centar Kolašin 1600 je već kvalitetno pozicioniran na mapi svih ljubitelja sniježnih sportova. Međutim, ovaj centar se sa pravom može nazvati i centralna tačka ljetnje ponude na crnogorskim planinama. Bazna stanica nalazi se na 1600m nadmorske visine. Na ovom lokalitetu nalazi se restoran i cafe bar „Troglava“, gdje u svako doba godine možete isprobati nacionalna jela bjelasičkih krajeva i internacionalne specijalitete i osvježiti se toplim i hladnim pićima, najmlađi posjetioci će se zabaviti u igraonici na svježem vazduhu „Bambi“ koja se prostire na preko 300m2.
Ovo je ujedno i polazna tačka žičare Troglava. Bajkovita panoramska vožnja i uživanje u predjelima planine u tišini vodi do 2035m nadmorske visine. Na izlaznoj stanici dočekuje vas blago koje ćete nositi svuda sa sobom kada pomislite na mir, beskrajno prostranstvo, pogled na gorostasne planine među kojima su: Komovi, Prokletije, Durmitor, Sinjajevina, Kopaonik, Šar planina, Jahorina, Bjelašnica… Tokom vrelih ljetnjih mjeseci, u oazi okruženoj četinarima organizujemo razne vrste sportsko – kulturnih manifestscija. Neke od njih su: turnir u košarci u organizaciji 3×3, Teqball takmičenja, tradicionalni maraton Bjelasica Ultra Trail, sajam oldtajmera, pazarni dan, bioskop na otvorenom, likovne kolonije, književne večeri i mnoge druge.

Značaj projekta

Crna Gora, država prelijepog Jadrana koju krase rijeke sa jedinstvenim kanjonima, bistra jezera i ponosne planine, nedavno je na najljepši mogući način približila more planini. Ljepote Crne Gore turistima oduzimaju dah – pri prvom susretu svaki putnik vječno ostaje zaljubljen u nju. Činjenica je da naša država ima velike turističke razvojne potencijale, zbog čega Vlada Crne Gore ulaganje u infrastrukturni razvoj sjevernog regiona svrstava u strateške prioritete za razvoj zemlje. Vlada Crne Gore svakodnevno radi na unaprijeđenju infrastukture kako bi se obezbijedila dostupnost svim skijalištima u našoj zemlji. Ono što je od posebnog značaja za cijeli ski rizort na Bjelasici jeste izgradnja auto-puta Bar–Boljari, odnosno prioritetne dionice Podgorica–Mateševo, kojom se do ski rizorta na Bjelasici stiže za pola sata od glavnog grada, odnosno za 45 minuta od aerodroma u Podgorici. Izgradnja prioritetne dionice koja je svečano otvorena 13. jula 2022. godine pružila je odličnu povezanost sa regionom.

Kolašin na pola sata vožnje!

Ne smijemo zanemariti činjenicu da gosti koji dolaze sa dalekih tržišta tokom svog boravaka u našoj zemlji uglavnom koriste izletničke programe kako bi obišli cijelu državu. Ovo je najbrži i ujedno najljepši način da se planina poveže s morem, te će naši stanovnici, kao i gosti, imati sjajnu privilegiju da u jednom danu udišu planinski vazduh i uživaju u čarima Jadrana. Turisti za pola sata mogu da stignu od glavnog grada do ski centra u Kolašinu. Izgradnja auto-puta predstavlja prekretnicu u razvoju crnogorskog turizma, kako za saobraćajno i privredno povezivanje tako i za intenzivni ekonomski razvoj Crne Gore i regiona.

Buđenje sjevera

Crnogorski preduzetnici sa sjevera već prepoznaju buduće benefite, pa je zabilježen rast broja smještajnih kapaciteta i povećanje kompletne turističke sadržajne ponude.