Skijališta Crne Gore je kompanija osnovana za upravljanje skijalištima: Kolašin 1600, koje je već izgrađeno, ski centrima Cmiljača, Žarski čija je izgradnja u toku, a zatim i ski centrima koji će se tek graditi: Torine, Jelovica, planinskim centrom Komovi i Eko-avanturističkim parkom Komovi. Generalni koncept razvoja Skijališta Crne Gore ogleda se u valorizaciji postojećih aktivnih ski centara i izgradnji novih ski centara na području Bjelasice i Komova.

Prostornim planom posebne namjene za Bjelasicu i Komove planirana je izgradnja baznih naselja u podnožju ski centara. Prema planu su predviđena ukupno 224 kilometra ski staza na Bjelasici koje će biti pokrivene sa 52 lifta/žičare, a na kojima je planirano da budu izgrađena 53 hotela, 23 pansionska hotela apartmanskog tipa (kondo hoteli, apartmani i sl.), jedan hostel i jedan planinarski dom. Formiranje “Skijališta Crne Gore” ključna je pretpostavka za pokretanje i uspješno upravljanje lokalitetima na kojima su u prethodnom periodu uložena značajna sredstva u infrastrukturne objekte.

ZNAČAJ PROJEKTA

Crna Gora, država prelijepog Jadrana koju krase rijeke sa jedinstvenim kanjonima, bistra jezera i ponosne planine, uskoro će na najljepši mogući način približiti more planini.

Ljepote Crne Gore turistima oduzimaju dah – pri prvom susretu svaki putnik vječno ostaje zaljubljen u nju. Činjenica je da naša država ima velike turističke razvojne potencijale, zbog čega Vlada Crne Gore ulaganje u infrastrukturni razvoj sjevernog regiona svrstava u strateške prioritete za razvoj zemlje.

Vlada Crne Gore svakodnevno radi na unaprijeđenju infrastukture kako bi se obezbijedila dostupnost svim skijalištima u našoj zemlji. Ono što je od posebnog značaja za cijeli ski rizort na Bjelasici jeste izgradnja auto-puta Bar–Boljari, odnosno prioritetne dionice Podgorica–Mateševo, kojom će se do ski rizorta na Bjelasici stizati za pola sata od glavnog grada, odnosno za 45 minuta od aerodroma u Podgorici. Izgradnja auto puta čiji se završetak očekuje uskoro, pružiće odličnu povezanost sa regionom.

Kolašin na pola sata vožnje!

Ne smijemo zanemariti činjenicu da gosti koji dolaze sa dalekih tržišta tokom svog boravaka u našoj zemlji uglavnom koriste izletničke programe kako bi obišli cijelu državu. Ovo će biti najbrži i ujedno najljepši način da se planina poveže s morem, te će naši stanovnici, kao i gosti, imati sjajnu privilegiju da u jednom danu udišu planinski vazduh i uživaju u čarima Jadrana. Turisti će za pola sata moći da stignu od glavnog grada do ski centra u Kolašinu. Izgradnja auto-puta biće prekretnica u razvoju crnogorskog turizma, kako za saobraćajno i privredno povezivanje tako i za intenzivni ekonomski razvoj Crne Gore i regiona.

Buđenje sjevera

Crnogorski preduzetnici sa sjevera već prepoznaju buduće benefite, pa je zabilježen rast broja smještajnih kapaciteta i povećanje kompletne turističke sadržajne ponude.